Vatandaş cep telefonunda taksit sınırına takıldı

Cep telefonu satışlarına ilişkin 2018 yılında başlayan ve sonrasında devam eden düzenlemeler sonucunda, 3.500 TL üzeri fiyata sahip telefonlarda taksit sayısı 3’e düşürülmüş, sadece 3.500 TL’nin altında fiyata sahip telefonların 12 taksitle satılabilmesi kararı alınmıştı.

Halen yürürlükte olan düzenlemeyle ilgili olarak açıklamalar yapan m-TOD Yönetim Kurulu Başkanı Engin Aksoy, düzenlemenin günümüz şartlarına uygun olarak güncellenmesi gerektiğini belirtti.

Mobil Telekomünikasyon Operatörleri Derneği (m-TOD) Yönetim Kurulu Başkanı Engin Aksoy, ülkemizde uygulanan cep telefonu satışlarının taksitlendirilmesine yönelik düzenlemenin, günün şartlarının gerisine kaldığını, düzenlemenin bugüne uygun olarak güncellenmesi gerekliliğine değindi. Cari açıkla mücadele kapsamında taksit sınırlandırmalarına tabi tutulan ve toplam ithalattaki payı yüzde birin altında olan cep telefonları için uygulanan ÖTV artışlarıyla beraber tüketici fiyatlarının yükseldiğine dikkat çeken Aksoy, 3.500 TL’nin üzerindeki cihazların satış adetlerinde keskin düşüşler yaşandığını belirtti.

Salgın dönemi cep telefonunu temel ürünler seviyesine getirdi

Yaşanan küresel salgın nedeniyle akıllı telefon kullanım oranlarının arttığına değinen Aksoy: “TÜİK verilerine göre; nüfusa göre pazar payı artışı yüzde 109 oranında. Birçok açıdan temel tüketim ürünü sayılan mobil haberleşme hizmetlerinin kullanımı için gerekli olan, daha yüksek teknolojiye sahip akıllı telefonların 3 taksitle satılıyor olması vatandaşların bu cihazları satın almakta zorlanmalarına, daha düşük teknolojiye sahip cihazları kullanmak zorunda kalmalarına neden olmaktadır” diyor.

Sosyal izolasyon nedeniyle salgın sürecinde olumsuz etkilenen sosyal ilişkilerin akıllı cep telefonları sayesinde devam ettiğini belirlen Engin Aksoy, kısıtlama ve kapanma dönemlerinde eğitimin yanı sıra özellikle bankacılık ve e-ticaret işlemlerinin akıllı cep telefonlarında bulunan çeşitli uygulamalar vasıtasıyla gerçekleştirildiğini, “Hayat Eve Sığar”, “E-Nabız”, “E-Devlet” gibi uygulamaların gündelik hayatın vazgeçilmezi haline geldiğini, aynı zamanda olası doğal afetlerde veri üzerinden haberleşme ve lokasyon takibi gereklilikleri nedeniyle akıllı cep telefonlarının güvenlik açısından da vazgeçilmez bir ihtiyaç konumunda olduğunu belirtti.

Temel ihtiyaca erişim kolaylaşmalı

Günümüzde her alanda, herkesin her an ihtiyaç duyduğu akıllı telefonlarda fiyatların kur etkisi ile üç yıl önce belirlenen eşik değerin çok üzerinde rakamlara eriştiğini kaydeden Mobil Telekomünikasyon Operatörleri Derneği (m-TOD) Yönetim Kurulu Başkanı Engin Aksoy, üst seviye ürünlerin ise bu eşiğin 4-5 misli üzerinde kaldığını ekliyor. Aksoy, konuyla ilgili olarak sözlerini şöyle noktalıyor: “Gelinen noktada akıllı cep telefonlarına erişimin kolaylaşması adına somut adımlar atılmasına yönelik ihtiyacın geçtiğimiz yıllara göre çok daha kritik seviyede olduğu aşikardır. Bu anlamda, konunun paydaşlarının beklentisinin karşılık bulması temennimizdir. Zira, akıllı cep telefonlarına erişimin kolaylaştırılması ülkemizin dijital dönüşümünü hızlandıracak, vatandaşlarımızın gerek iş gerekse de özel hayatında verimliliğini arttıracak ve bilgi toplumu yolculuğuna katkı sağlayacaktır. Bu nedenle mevcut düzenleme ile 3.500 TL seviyesinde bulunan taksit sınırlandırması eşik değerinin, en az 8.000-9.000 TL seviyelerine çıkarılması gerekmektedir.”